I don't know the exact year in which this simple French promotional paper model was created, but based on the product (Phosphatine Faliéres), I know it was around the beginning of the last century. In the 19th century, at a time of food shortages, a pharmacist named Emile Falières became convinced that phosphates were of fundamental importance in food. He was so convinced that he created a product based on calcium phosphate called 'Phosphatine Falières'. The product had a huge success and even at the beginning of the 20th century it was recovered by Casa Chassain, which helped in its promotion and dissemination. As previously done, an intense advertising campaign was used, mostly dedicated to children, which included posters, postcards, but also books and games. The product, presented in the form of a flour, was later used to make porridge, which was eaten hot. It had great publicity in France. In Belgium, during the First World War, it was recommended by a Commission to solve food problems. Later, several doctors came to question the role of phosphates in food, due to changes in behavior in children who used them.
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Eu não sei o ano exato em que este singelo modelo de papel promocional francês foi criado, mas baseando-me no produto (Phosphatine Faliéres), sei que foi em torno do começo do século passado. No século XIX, numa época de carências alimentares, um farmacêutico de nome Emile Falières convenceu-se que os fosfatos tinham uma importância fundamental na alimentação. A sua convicção foi tal que criou um produto à base de fosfato de cálcio designado «Phosphatine Falières». O produto teve um sucesso enorme e ainda no início do século XX o mesmo foi recuperado pela Casa Chassain, que ajudou na sua promoção e divulgação. Tal como já anteriormente tinha sido feito foi utilizada uma intensa campanha publicitária, em grande parte dedicada às crianças, que incluía cartazes, postais, mas também livros e jogos. O produto, apresentado sob a forma de uma farinha, servia depois para fazer uma papa, que se comia quente. Teve grande divulgação na França. Na Bélgica, durante a primeira Guerra Mundial, foi recomendado por uma Comissão que se destinava a solucionar problemas alimentares. Mais tarde vários médicos vieram a pôr em dúvida o papel dos fosfatos na alimentação, devido a alterações do comportamento em crianças que os usaram.
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